Skip to main content

Cranio sacrale therapie

Luisteren naar het lichaam staat hier centraal. Het brengt je in je middenlijn.

De energie kun je voelen in de vorm van warmte, koude, pijn, zwellingen (dan zit er teveel energie op één plaats vast)) en leegtes. Ook laat het zich zien in allerlei ritmes. We hebben de hartslag, de bloedvaten, lymfe, de ademhaling en de beweging van het hersenvocht langs je ruggenwervels. Zodra de energie niet vrij kan bewegen in het lichaam, is dat te voelen. Die plekken in je lichaam wijs ik aan en jij gaat daar met je aandacht naar toe. Op dat moment maken wij contact met het systeem van het lichaam.

Je kunt je bewust worden van een zwaarte of druk op die plek. De vrije beweging van de fascia/botten is daar gestagneerd. De aanraking en aandacht die wij geven aan de pijnplek/stagnatie initieert een reactie van het lichaam. Op deze wijze neemt de spanning  af die is ontstaan ten gevolge van een trauma (ongeluk), emoties, stress, overbelasting etc. Het effect hiervan is dat pijnklachten afnemen.

Diagnose

Uitgangspunt is de klacht waarvoor je komt. Tijdens een intakegesprek wordt nagegaan wat de klachten zijn. 

Voorafgaand aan iedere behandeling beoordeel ik de conditie aan de hand van een intake gesprek en door middel van mijn handen op de onderbenen, schouders en/of nek. Tijdens iedere sessie krijg ik meer inzicht om een diagnose aan te scherpen en de behandeling nog beter af te stemmen op specifieke klachten

Hersenschudding

Bij een trauma aan het hoofd heb je o.a. last van hoofdpijn, duizelingen en concentratieproblemen. Heeft het hoofd een klap gekregen, dan is met die klap een flinke hoeveelheid energie in het hoofd terecht gekomen. Dat hoeft niet op de plek van de aanraking te zijn, maar het kan zich ook aan de andere kant van het hoofd  hebben verzameld. Met een zachte aanraking van mijn handen op je hoofd ga je voelen waar het probleem precies zit en gaan we kijken hoe we het teveel aan energie op die plek kunnen afvoeren. Er wordt ruimte gecreëerd in het hoofd en daarmee ook een snellere genezing.

Rugpijn

Bij rugpijn kijk ik naar de beweeglijkheid van de wervels, de soepelheid van de hele rug, maar ook naar de buik. Alles hoort vrij te bewegen, zowel aan de voorzijde als achterzijde van het lichaam. Dat is één geheel en werkt samen. Ook wordt je je bewust welke spieren je continue aanspant zonder dat dat nodig is. Vaak is dit een gewoonte geworden vanwege de pijn in de rug. Ook die spieren gaan we ontspannen.

Spanningshoofdpijn

Dit gaat over hoeveel stress je verzameld in je bovenrug/schouders en nek. Uitgezocht wordt wat maakt dat je daar zoveel energie verzamelt en vasthoudt. Tijdens de behandeling gaan we de energie verspreiden over het lichaam.

Zere kaken

Dit gaat vaak over verkrampingen in de kaken. Een combinatie met tinnitus is ook mogelijk. Met een hele zachte aanraking van de kaken en binnenzijde tanden kan er een diepe ontspanning gecreëerd worden. De verkramping kan ook naar andere delen van het gezicht zijn uitgebreid. Ook daar wordt het lichaam uitgenodigd tot rust te komen.

Stress

Bij stress behandel ik de stress-as (HPA-as). Ik begin bij de hersenen waar de stress binnenkomt en de aanmaak van stress hormonen start en eindig bij de bijnieren waar uiteindelijk de adrenaline wordt geproduceerd. Dit geeft al een zekere rust. Vervolgens gaan we kijken waardoor de aanmaak van stresshormonen maar blijft doorgaan en onvoldoende wordt geremd.

Whiplash

Bij een whiplash hebben 1 of meerdere wervels een flinke klap gehad. Vaak blijft men klachten houden zoals pijn, concentratieproblemen, duizeligheid. Door de klap is een grote hoeveelheid energie het lichaam in gegaan en is het bot eventueel iets verschoven. Het lijkt alsof die energie er nooit goed uit is gegaan. Gevoeld wordt waar exact de energie- ophoping zit en op welke wijze die eruit geleid kan worden.

Zere nek en schouders

Allereerst is het interessant om te weten of de schouder overbelast is, je veel stress hebt, hoe je zithouding is, of je allergieën of darmproblemen hebt, wat de aangeboren stand van je ruggenwervel is of dat de klacht het gevolg is van een val of ongeluk. Daarnaast kijk ik naar de heup. De stand van de heup heeft hier namelijk invloed op. De ademhaling laat verder zien waar we moeten zoeken. Dit betekent dat de klacht bij iedere persoon anders wordt behandeld. Het is meestal een combinatie van oorzaken. Door de zachte aanraking gaat jou aandacht naar het gespannen gebied en gaan de spieren en pezen zich geleidelijk ontspannen.

Effecten

Afname pijnklachten

Meer levensvreugde

Rust in het hoofd

Meer levensenergie

Vragen of een afspraak maken?