Skip to main content

Shiatsu

Shiatsu therapie is een massagetechniek die je geeft door druk uit te oefenen met je vingers of je handpalm.

De vitale energie of levenskracht in het lichaam, de zogenoemde Qi, wordt hierdoor beïnvloed. Hiermee kan een herstelproces in gang worden gezet. Het stamt uit de Chinese geneeskunde en is in de loop van de tijd verder ontwikkeld en verfijnd. Shiatsumassage brengt het lichaam in balans door het stimuleren van de energiestromen, de zogenoemde meridianen, en het opheffen van aanwezige blokkades. De hoeveelheid energie in ons lichaam wordt beïnvloed door levensstijl, voedingsgewoonten, levensomstandigheden en erfelijkheidsfactoren. Dit betekent dat geen enkele behandeling hetzelfde is en altijd wordt afgestemd op de individuele klant.

Klachten zijn zowel lokaal te behandelen, op of naast de aangedane plek, maar ook elders op het lichaam. De energiebanen lopen over het hele lichaam, waardoor het mogelijk is dat bij het behandelen van bijvoorbeeld rugpijn ook de benen en buik worden gemasseerd. Het is ook mogelijk dat littekens stoorzenders voor de stromende energie zijn, dan zal ik Japanse naaldtechnieken of moxa toepassen om de doorbloeding rondom de littekens te stimuleren.

Diagnose

Uitgangspunt is de klacht waarvoor je komt. Tijdens een intakegesprek wordt nagegaan of en wat de klachten zijn. 

Voorafgaand aan iedere behandeling beoordeel ik de conditie aan de hand van een intake gesprek, via de pols, de tong of de hara (buik).

Tijdens iedere  massage krijg ik meer  inzicht om een diagnose aan te scherpen en de shiatsu behandeling nog beter af te stemmen op specifieke klachten

spierspanningen, stijfheid nek en schouders

Allereerst is het interessant om te weten of de schouder overbelast is, je veel stress hebt en hoe je zithouding is. Vervolgens kijken we of je allergieën of darmproblemen hebt, wat de aangeboren stand van je ruggenwervel is of dat de klacht het gevolg is van een val of ongeluk. De ademhaling geeft ook een aanwijzing waar we moeten zoeken. Daarna laat ik de gestagneerde meridianen voelen en hoe je meer rust kunt creëren, zodat de pijn en stijfheid minder wordt. De klacht wordt bij iedere persoon anders behandeld. Het is meestal een combinatie van oorzaken. 

Hoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn blijft teveel energie bij de schouders hangen. Het kan niet weg. De overtollige energie wordt via de meridianen afgevoerd. Ook ontdek je dat sommige spieren in je nek en schouders zich blijven aanspannen zonder dat dat nodig is. Dit ga je steeds beter voelen en daardoor leer je ze ook weer te ontspannen. Migraine heeft een andere oorzaak. Dat kan hormoon gerelateerd of de oorzaak is onbekend. De behandeling is dan een zoektocht naar stagnaties en triggers.

Tintelende vingers

Tintelende vingers zijn meestal het gevolg van schouder- en nekpijn. Ik ga voelen of de wervels ter hoogte van je borst onder teveel spanning staan. Hoe verhard de spieren zijn tussen je schouderbladen en in het gebied tussen je schedelrand en schouderbladen. Ook kijk ik of je borstkas vrij kan bewegen en waar in je armen en handen pijnlijke gebieden zijn.  We gaan je bewust maken van de verkrampingen die je vasthoudt en vervolgens ontdek je hoe je daar de energie beter doorheen kunt laten stromen.  

Spijsverteringsproblemen

De organen in je buik, zoals de dunne en dikke darm, de lever en milt, kunnen onder spanning komen te staan. Tijdens de behandeling ga je voelen waar precies de meeste spanning zit en laten we die met een rustige aanraking langzaam ontspannen. Bij constipatie wordt specifiek op de dikke darm gewerkt.

Rugpijn

Bij rugpijn gaan we kijken waar teveel spanning zit en hoe we die daar kunnen oplossen. Hiervoor behandel ik het hele lichaam. Ik kijk naar de beweeglijkheid van de wervels, de soepelheid van de hele rug, maar ook naar de buik. Alles hoort vrij te bewegen, zowel aan de voorzijde als achterzijde van het lichaam. Dat is één geheel en werkt samen. Ook wordt je je bewust welke spieren je continue aanspant zonder dat dat nodig is. Vaak is dit een gewoonte geworden vanwege de pijn in de rug. Ook die spieren gaan we ontspannen.

Verstuikingen en verrekkingen, gewrichtspijn

Gewrichten zijn plaatsen waar de energie makkelijk kan blijven hangen. Bij een verstuiking is sprake van een ophoping van energie en vocht die erg pijnlijk is. Door een betere verdeling van de energie in de meridianen kan de hitte en het vocht makkelijker afgevoerd worden. Met het behandelen van de meridianen breng je de energiestroom beter op gang. Het uitgangspunt is de stress rondom de aangedane plek verminderen.

Gevoelige littekens

Littekens kunnen een heel leven gevoelig zijn. Zij zijn stoorzenders voor een goede doorstroming van energie en kunnen het zelf genezend vermogen in het lichaam negatief beïnvloeden. Met Japanse naaldtechnieken en moxa zal ik de doorbloeding rondom de littekens stimuleren.

Effecten

Shiatsumassage vermindert pijn of heft deze zelfs op.

Het geeft rust.

Het maakt relativeren makkelijker.

Het stimuleert de doorstroming van lymfe en bloed.

Shiatsumassage werkt preventief door het vroegtijdig signaleren van klachten.

Vragen of een afspraak maken?